Cotreball al Mirador (allò que se'n diu Coworking)

Un dels temes que estem treballant des d'Esquerra Castellar és el del cotreball (segons el Termcat, paraula que correspon al concepte de Coworking).
Si recordeu, és un tema que vam començar a bastir fa un any amb una primera xerrada on intuíem coses que no sabíem massa bé què eren, però que veiem que havien d'anar per allà, i vam buscar gent que ens en parlés i comencés a donar pistes.
D'aquella xerrada en van venir contactes i lectures, d'aquells contactes una trobada de creadors 2.0 on nosaltres vam parlar molt poc i vam parar molt l'orella a veure què deien els professionals i, de tot això, més lectures, més debats, més contrastos i una primera proposta.

Bàsicament, què pretenem? Volem que al Mirador es creï un espai de Coworking. I per a què? Doncs per a ser un punt de referència de totes aquelles persones que treballen en feines creatives i que poden treure profit del treball en xarxa i de col·laboració amb gent de disciplines diferents. Hi ha potencial de gent, hi ha talent i és possible. I això com funciona? Doncs de manera molt oberta: les persones que vulguin treballar en aquest espai disposen de diferents alternatives amb diferents preus: des de participar a xerrades, tallers i conferències i a les presentacions de la feina que estan fent els professionals (quota mínima, per entendre'ns) fins a l'empresa que lloga quatre o cinc espais de taula a temps complert tota la setmana, sala de reunions i participa a les sessions de formació (quota màxima), passant pel professional que només vol unes hores de taula a la setmana i accedir als contactes.



I això funcionarà a Castellar? Entenem i tenim clar que és una aposta a mig i llarg termini, una especialització i diferenciació econòmica a Castellar que pot funcionar si som capaços, tothom, de donar resposta a un seguit de punts clau que determinaran -pel que sabem ara- l'èxit o el fracàs de la iniciativa. Però sí, pot funcionar. I quins són aquests punts clau? El primer, i més important, l'ambient. Saber aportar i atraure gent de diferents disciplines (repeteixo: que hi són, que treballen i que se'n surten però que ara van a treballar a Sabadell o Barcelona), que es creïn dinàmiques de col·laboració obertes entre tota aquesta gent. Que hi hagi un ambient seriós de treball, però cordial i amable, amb aportacions de diferents disciplines i gent de quants més llocs millor. El segon, la capacitat d'internacionalització: el mercat és el món i és possible aportar-hi coneixement i productes des de Castellar, aquest espai és una bona oportunitat per a agrupar professionals per tal que els sigui més fàcil i econòmic entrar en contacte amb mercats d'altres països.



Imaginem per un moment, que ja és imaginar, que això funciona. Tanta història per a quatre dissenyadors que podrien treballar tranquil·lament i més barato des de casa? Un espai de cotreball no és una oficina low-cost. Els beneficis de tenir un centre de producció al mig de la vila són directes per a l'entorn (restaurants, bars, comerços...) i poden aportar productes al polígon, que bona falta ens fa. En tot cas, a data d'avui, tenim més d'un 57% d'atur juvenil i el nombre d'aturats passa amb escreix dels 2000 a Castellar. 900000 a Catalunya. No és moment de seure a veure-les venir...
Esquerra no té representació al ple, això no és un castell a l'aire? D'entrada ja no és només una proposta d'Esquerra -treballada mitjançant La Pedra Fina, el nostre laboratori d'idees- sinó el recull de propostes i demandes de persones de Castellar que es dediquen a això i d'altres que voldrien posar-se a treballar i no trobem la manera ni el lloc. Per tant, és una proposta que neix amb un cert suport i no d'una única ment que s'il·lumina un dia llegint un article del Krugman. Segon, som molt i molt conscients de que el projecte només tirarà endavant amb un grau elevat de consens polític. Puc dir, sense por a ser indiscret, que ens hem trobat amb gairebé totes les forces polítiques del ple i, de moment, només hem trobat complicitats. Si és només un projecte d'Esquerra no paga la pena tirar-lo endavant, ha de ser un projecte de poble. En aquest aspecte, la nostra primera proposta era entrar una moció. Després de madurar el projecte, l'hem retirat per tal de fer conjuntament alguna proposta de creació que ja veurem com es materialitza...
És feina d'Esquerra Republicana promoure empreses? Dins l'ideal Republicà, les cooperatives ocupen un lloc clau en l'economia. Un espai de cotreball no deixa de ser una actualització de les cooperatives en el món 2.0. En tot cas, segur que és feina d'Esquerra Republicana preocupar-nos pel benestar de la nostra gent i això implica, entre moltes altres coses que anem fent, promoure llocs de treball.

Alguns enllaços:

Alerta amb les bombolles!

Alemanys a Barcelona

Però, vaja, anant al Google...